Nabestaanden

GEZOCHT: NABESTAANDEN BURGERSLACHTOFFERS OOSTERBEEK SEP 1944

Tijdens de Slag om Arnhem in september 1944 sneuvelden duizenden militairen aan Britse, Poolse en Duitse zijde. Daarbij werd Oosterbeek in puin gelegd en vielen er vele burgerslachtoffers. Stichting ‘Opdat wij niet Vergeten – Oosterbekers’ is op zoek naar nabestaanden van burgerslachtoffers die tijdens die periode omkwamen in Oosterbeek.

De Slag om Arnhem duurde slechts 10 dagen maar heeft diepe sporen achtergelaten bij getroffen families. Mensen moesten huis en haard verlaten en burgerdoden werden vaak tijdelijk in eigen tuin begraven. Ondanks deze traumatische ervaringen worden de burgerslachtoffers niet herdacht tijdens de jaarlijkse september-herdenkingen. Met uw hulp kunnen we dit veranderen!

Het ontbrekende monument
Voor de meer dan 80 Oosterbeekse burgerslachtoffers uit 1944 bestaat geen centraal monument met vermelding van hun namen. Slechts enkelen staan vermeld op een drietal kleine gedenkplaten en op een bronzen rail op de begraafplaats. Stichting ‘Opdat wij niet vergeten – Oosterbekers’ maakt zich hard voor een volwaardig monument : ‘Ter nagedachtenis aan de gesneuvelde Oosterbekers en alle families in deze regio die ernstig hebben geleden onder het oorlogsgeweld in september 1944. Opdat wij niet vergeten.’    Want de tijd dringt.

Oproep nabestaanden
De oorlogskinderen van toen zijn de zeventigers en tachtigers van nu. Vandaar dat we nu op zoek zijn naar levende getuigen en nabestaanden van deze burgerslachtoffers. Bent of kent u een nabestaande van een burger die gevallen is in 1944 in Oosterbeek? Dan komen we graag met u in contact! Samen kunnen we de weg vrijmaken voor het realiseren van een volwaardig monument. Van een aantal burgerslachtoffers hebben we nabestaanden gevonden. Als u klikt op burgerslachtoffers/nabestaanden dan ziet u dat in de rechter kolom aangegeven.

Alvast hartelijk dank! Stichting Opdat Wij Niet Vergeten – Oosterbekers
Hans Ariëns (Initiatiefnemer)
Mobiel: 06 30 66 29 41
Email: opdatwijnietvergeten@oosterbekers.nl

Volg de actuele ontwikkelingen op onze Facebook-pagina https://www.facebook.com/opdatwijnietvergetenoosterbekers

Weverstraat 1944
Stationsweg 1944